Spring naar inhoud

Expositie

SouzaFlier2017Springtuitnodigingskaart Souza zomert digitaal

Woest en Ledig

7-4-17

Ter voorbereiding op Souza Springt

Elke Krabben Huisje Uneken
Na bemiddeling door mijn kunstschilderende oud-collega Marscha van Noesel mag ik morgen een praatje houden bij de opening van de tentoonstelling Souza Springt met werk van kunstenaarscollectief Souza bij Flier Interieur in Emmen. Om beslagen ten ijs te komen heb ik vandaag alvast een kijkje genomen.

Eén van de werken die mij opviel is Unekens huisje van Eke Krabben, een schilder die haar thema's in de regio zoekt en vindt. Unekens huisje verwijst naar iets aan de rand van het ons land, waar in het Bargerveen grote stukken natuur onder water worden gezet om diezelfde natuur meer ruimte te geven.

Ik zag van Krabben ook een werk getiteld Blauwe stad, wat verwijst naar een gebied in Groningen dat onder water is gezet om de mens meer ruimte te geven. Zo blijven we lekker bezig, linksom en rechtsom. De tentoonstelling van Souza is na morgen tot 1 juli te bekijken aan de Cornelis Houtmanstraat 47 Emmen.

10-4-17

Daags na de opening bij Flier

Souza Springt
"Jij moest toch zaterdag een tentoonstelling openen?"

- Klopt, Souza Springt bij Flier Interieur, met werk van kunstenaarscollectief Souza.

"En, hoe ging het?"

- Wel goed, denk ik.

"Denk ik?"

- Er was behoorlijk wat publiek, een man of zestig schat ik. Krijnie Pikart deed een inleiding. Ik sprak een kwartiertje over het cultuurklimaat in Emmen en wat kunst kan bijdragen aan dat klimaat als er in mensen wordt geinvesteerd. Daarna was er een stevig applaus en konden de werken bekeken worden, al dan niet met een hapje en een drankje in de hand.

"Iedereen tevreden?"

- Ik hoop van niet. Ik had in mijn praatje juist beweerd dat een flinke groep mensen in Emmen ontevreden is. Het zou vervelend zijn als prompt daarna het tegendeel werd bewezen. Laat ik het zo zeggen: een paar mensen waren het met mij eens en liet dat ook blijken.

"Leuk voor je."

- Toen ik met mijn fles witte wijn huiswaarts wilde, zei iemand: 'Je was niet het zonnetje in huis, maar je verhaal was heel herkenbaar'. En toen zei iemand anders: 'Het helpt alleen zo weinig.'

"Goede wijn?"

- Prima wijn.

Joep van Ruiten

Cultuurjournalist voor Dagblad van het Noorden & Leeuwarder Courant, gespecialiseerd in literatuur, beeldende kunst, erfgoed en Drenthe. Kunstconsument en blogger voor www.woestenledig.com.